Dramatikk i Dramatikkens hus

Vår kjære datter Lykke-Merlot (8) ble invitert til å bli med å spille fortsettelsen av et sjakkparti mellom de store forfatterne Walter Benjamin og Bertolt Brecht på scenen i Dramatikkens hus i Oslo. Et parti som skulle foreviges. Veldig moro å følge med på. Dette skrev de i omtalen i forkant:

Dramatikken ved brettet

Samtale og sjakk 20/11 kl. 18

«Mine brikker er like store som Benjamins!»

Bertolt Brecht og Walter Benjamin spiller sjakk. Ekspertkommentator Atle Grønn i samtale med husdramatiker Finn Iunker.Presentasjon av nyskrevet tekst av Eivind Riise Hauge.

I eksiltiden besøkte Walter Benjamin flere ganger Bertolt Brecht i Danmark, og da spilte de ofte sjakk sammen. Men hvem var best? I 2010 lyktes det en Brecht-leser og sjakk-entusiast å rekonstruere de tolv første trekkene i et parti fra 1934. Mens Magnus Carlsen spiller mot Sergei Karjakin i New York skal vi på Dramatikkens hus spille videre på Brecht og Benjamins parti, men også diskutere Brecht og Benjamins forhold til sjakk, for deres interesse for spillet har satt spor i begge deres verker: I Brechts Galileis liv spilles det sjakk i en av scenene, og Walter Benjamin sammenligner et sted den historiske materialismen med en sjakkautomat. Dramatikkhistorien rommer for øvrig både en sjakkscene i The Tempest og sjakk som bærende metafor i Becketts Endgame. I Iunkers Dealing With Helen forsøker en av personene å tjene penger på spillet.

Etter en samtale mellom Grønn og Iunker vil forfatter og sjakkspiller Eivind Riise Hauge presentere en nyskrevet tekst med utgangspunkt i Endgame. Stikkord: Toern, Endgame 2.

Etter dette vil seks ungdomsspillere spille videre på Brecht og Benjamins parti fra 1934.

Atle Grønn er internasjonal mester i sjakk og ekspertkommentator for NRK under VM i sjakk. Hans bok Sjakken eller livet ble nylig utgitt på Cappelen Damm. Atle Grønn er professor i russisk ved Universitetet i Oslo.

Eivind Riise Hauge er skjønnlitterær forfatter. Hans novellesamling Sjakkspillere ble nylig utgitt på Vigmostad og Bjørke.

Finn Iunker er husdramatiker på Dramatikkens hus og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Ungdomssjakkspillere: Sigurd Lauvås Gaure (14), Sondre Lillestøl Melaa (13), Elias Hulleberg Sidali (13). Alle de tre er erfarne spillere fra Oslo Schakselskap med sterke resultater i kretsmesterskap og norgesmesterskap. Sondre er regjerende oslomester.

Så har vi to oppsiktsvekkende sterke unge jenter. Linnea Larre (10 år, Oslo Schakselskap) kom på 2. plass i fjorårets NM i åpen klasse (altså sammen med gutta).

Lykke Merlot Helliesen (8 år) ble en internett-sensasjon da hun som 6-åring slo stormester Simen Agdestein i en simultan: https://www.youtube.com/watch?v=X1JxSxiPykA. Hun var tidligere i høst gjest i programmet «Vårt lille land» på TV2.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s